Kuinka parantaa yrityksen hakunäkyvyyttä yritys- ja palveluhakemistossa

 

Mitä kenttiä yrityksen edustajan kannattaa erityisesti täyttää, jotta hänen yrityksensä nousisi yritys- ja palveluhakemiston hakutuloksissa esille mahdollisimman usein?

Tärkeintä on, että yritys päivittää omat tietonsa ajan tasalle ja täyttää mahdollisemman monen yrityshakemistossa näkyvän kentän tiedot, jolloin yritys on mahdollista löytää hakutoimintoja käyttäen monin eri tavoin. Erityisen huolellisesti kannattaa täydentää seuraavat kentät: sijaintikunta, yhteystiedot, verkkokaupan osoite, tuotteiden ja palveluiden kuvaus, TOL2008-luokitus ja palveluhakemistoon ripustus. Sijaintikunnalla on merkittävä rooli; hakemistossa näkyvät vain ne yritykset, jotka sijaitsevat sivuston etusivulla ilmoitettujen sijaintikuntien alueella. Lisäksi hakurajauksina voivat toimia myös muut hakemistossa näkyvät tiedot.

Yhteystiedot

Potentiaalisten asiakkaiden kannalta tärkeintä on täydentää yrityksen yhteystiedot (käyntiosoite, postinumero, puhelinnumero, sähköpostiosoite, verkkosivuston osoite), vaikka ne eivät erityisesti paranna yrityksen hakunäkyvyyttä hakemistossa. Poikkeuksena on kuitenkin käyntiosoitteen postinumero, jota voidaan käyttää rajaustekijänä sekä yrityshaussa, että palveluhakemistossa.

Verkkokaupan osoite

Jos yrityksellä on verkkokauppa, tai yritys myy omalla sivustollaan tuotteita tai palveluita, kannattaa sivuston osoite lisätä verkkokaupalle tarkoitettuun kenttään. Hakemiston kävijät voivat suodattaa palveluhakemiston puolella yhdellä klikkauksella esiin vain ne yritykset, joilla on verkkokauppa.

Tuotteet ja palvelut -kuvaus

Tuotteiden ja palveluiden kuvauskenttä on ainoa kenttä, johon yrityksen edustaja voi kirjoittaa vapaasti kuvausta toiminnastaan, tuotteistaan ja palveluistaan. Lisäksi voi olla hyödyllistä listata omalle rivilleen lopuksi sellaisia yrityksen toimintaan liittyviä sanoja, joilla voisi kuvitella asiakkaidensa hakevan tuotteita ja palveluita. Yrityksen tarjotessa esimerkiksi hevosiin ja ratsastukseen liittyvää toimintaa sekä webinaareja aiheesta, voi asiasanoja olla mm. esteratsastus, kouluratsastus, ratsastustunti, hevostalli, ratsastuskoulu, maneesi, hevoskerho, ponikerho, hevosleiri, kurssi, webinaari, hevonen laumaeläimenä jne.). 

Kuvauksesta näkyy yrityshaussa 300 ensimmäistä merkkiä, mutta kuvaus näkyy kokonaisuudessaan yrityksen sivulla. Haku etsii kaikissa tilanteissa osumia koko kuvauksesta, ja hakuosumiin nousevat myös osittaisilla sanoilla syntyneet osumat (esim. sana "ratsastus" täsmäisi aiemman esimerkin asiasanoissa jo kolmeen asiasanaan). Mikäli haku löytää osuman kuvauksesta, näyttää se hakutuloksissa lyhyen otteen osumaa ympäröivästä tekstistä.

TOL2008-luokitus

Luokitus toimii vapaasanahaussa mahdollisena hakusanana ja yrityshaun puolella on mahdollista rajata yrityksiä TOL-luokituksen perusteella.

Palveluhakemiston ripustus

Yritys kannattaa ripustaa yhteen tai useampaan palveluhakemiston haaraan, eli valita palveluhakemistosta ne toimialat, jotka liittyvät yrityksen toimintaan. Tämä antaa yritykselle näkyvyyttä silloin, kun sivuston selaaja rajaa yritystietoja palveluhakemiston toimialoilla tai selaa palveluhakemistoa. Vapaasanahaussa yritys tulee esille myös silloin, kun hakusana sisältyy yritykseen liittyvän palveluhakemiston toimialan nimestä.

Hakujen toiminnasta

Yrityshaku ja Palveluhakemiston haku hakevat osumia kyseiseltä sivulta näkyvistä yritystiedoista. Etusivun haku on käytännössä sama, kuin Yrityshaku-sivun hakutoiminto ja tulokset näytetään Yrityshaku-sivulla. Yrityksien Tuotteet- ja palvelut -kuvauksesta näkyy sivuilla vain 300 ensimmäistä merkkiä, mutta haku lukee läpi koko kuvauksen. Haku tulkitsee osumaksi kaikki kohdat, jotka vastaavat sisällöltään täsmälleen annettua hakusanaa. Hakusana voi kuitenkin olla vain esimerkiksi osittainen sana ja hakutulokseksi tulkitaan myös hakusanan täsmääminen vosittaiseen sanaan. Kirjaimen koolla (kuten onko iso alkukirjain vai ei) ei ole merkitystä hakiessa.


Katso myös:

Yrityksen tiedot julkisessa yritys- ja palveluhakemistossa ja tietojen päivityslomake

Mistä löytyy linkki yritystietojen sähköiselle päivityslomakkeelle

 
Päivitetty 20.9.2023